Usijane glave BH – bloka

Preko dva mjeseca građani Bosne i Hercegovine se bave dilemom hoće li i kada doći do formiranja stabilne parlamentarne većine?

Niko u javnosti ne izlazi sa suvislim objašnjenjem šta se ovdje dešava? Dramatično objašnjenje najčešće daje lijevi blok na čelu sa SDP-om. Ovaj blok „čeka“ odluku Centralne izborne komisije o raspodjeli mandata i konstituiranju Doma naroda F BiH. Ovaj dom (Dom naroda Federacije BiH) bira delegate za Dom naroda države BiH.

Prošli mandat (2014-2018), BiH je napravila kakav – takav ekonomski i politički iskorak. Stidljivi znakovi ekonomskog oporavka popraćeni su i naporom približavanja kandidatskom statusu EU. I sad kad konačno taj iskorak treba biti veći i odlučniji sa još pozitivnijim ekonomskim i efektima dugo iščekivane socijalno integracijske i sigurnosne (NATO) politike, naše se lijevo krilo političkog spektra opredijelilo da izbaci SDA iz vlasti. Po svaku cijenu…

Ovaj je blok (lijevi) zauzeo nedvosmislen stav. Ako može formirati vlast u Federaciji bez SDA i HDZ-a, to će svakako uraditi. A pretpostavka je ova odluka o raspodjeli mandata koju treba donijeti CIK i koja bi im to matematički omogućila.

Usijane glave lijevog bloka, bez obzira na odluku CIK-a, već su donijeli odluku kako SDA treba izbaciti iz vlasti… To se upravo odvija na kantonima… Samo još da im se slože cifre u Domu naroda F BiH?

S druge strane, SDA pomalo naivno ali opravdano od prve noći objave nezvaničnih rezultata zagovara, bez trunke zadrške, što širu koaliciju sa snažnim kapacitetom glasova u Parlamentima svih nivoa vlasti. I svakako sa lijevim blokom.

I pod desnim, lijevim i inim „trećim“ mješavinama, vlada i vlast u Bosni i Hercegovini je i dosada učvršćivala dojam kod svojih građana o bezuspješnoj zemlji sa bezuspješnom vlašću. Sve manje se oko nje trude i međunarodni politički faktori. To je razlog da su snažno probuđene velikodržavne snage komšijskog istoka i zapada koje smatraju da je BiH neodrživa zemlja uz konstantni izgovor, da ako Srbi i Hrvati nisu mogli zajedno živjeti u Jugoslaviji zbog čega bi u Bosni živjeli? Zbog toga su se i ujedinili kao nikada i ni oko čega u istoriji ove dvije države i dva naroda (Srbi i Hrvati)… Oko podjele BiH…

Opsesivna tema proteklih izbora bila je država. Jedni su zagovarali njenu stabilnost – integracije, uglavnom jačanje. Drugi su zagovarali slabljenje Dejtonske krhke države.

Kad su objavljeni izborni rezultati lijevi blok je započeo pregovore u kantonima i kantoni su im postali opsesivna tema… Nisam siguran da je vjerodostojna politika SDP-a koja je najviše o državi govorila u predizbornoj kampanji (promocija knjige Denisa Bećirevića „Država BiH u fokusu“)… A danas nigdje glavnog aduta SDP kampanje Denisa Bećirovića… A poslije izbora u političkom fokusu SDP-a ostali samo kantoni, a države ni u mikroskopskim tragovima.

Jedno je SDP govorio prije izbora a drugo govori poslije izbora. Kada se podvuče crta ispod onoga što gledamo zadnja dva mjeseca uočljivo je da je lijevi blok na čelu sa SDP-om reducirao krug političkih ciljeva i interesa. Za njih su u sami vrh političkih prioriteta dospjeli kantoni… Država je u potpunosti zanemarena, u drugom, ako ne i trećem planu…

SDP je zapravo izmanipulirao svoje birače, ne nas… I to je njihovo pravo… Međutim, zahvaljujući činjenici da su promijenili stav mi ćemo imati različite blokove vlasti u pet kantona od drugih pet kantona, a sve to drugačije na nivou Federacije, i naravno ponovo sve drugačije na nivou države.

Ako ljevica, ili ako hoćete lijevi BH – blok prepušta kako oni kažu etno – nacionalnim strankama „vođenje države“, ona zapravo u najmanju ruku daje bijele figure Dodiku i Čoviću, da vuku najcrnje poteze, poteze protiv države BiH… A nije im strano…

Ljevica (SDP) zapravo puni baterije samopouzdanja raspojasanom Dodiku koji ni ne krije da mu je cilj uništiti BiH kao državu. Dodik koji je u svom prtljažniku na putu do Predsjedništva BiH potrpao i mobilizirao sve političke snage RS-a… Na putu slabljenja države BiH…

Nastavak u naredni četvrtak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *