Bezakonje i krah pravne države na USK-a!

Korov bezakonja na USK-a nešto je što osjećamo i vidimo na svakom koraku. Nečinjenje i šutnja dovela nas je u poziciju da su sva tri stuba vlasti (zakonodavna, izvršna i posebno pravosudna) postali saučesnici. Pretvorili smo se u veoma teško oboljelo društvo u kome pojedinci ostaju bez kazne jer imaju para, ili imaju vezu kod onih koji bi ih trebali sankcionisati.

Običan svijet, narod, već je umoran od čekanja da se nešto promijeni na bolje. Trijumf egoizma, grabeži, običnog je čovjeka doveo u stanje da više nikome ne vjeruje, da sumnja da ima iko na koga bi se mogao osloniti s povjerenjem.

Trijumf i užitak u otimačini i pljački državnih dobara u kome na kraju ispaštaju oni koji su to vidjeli i prijavili, usudili se javno osuditi, zapravo je trijumf naše kolektivne propasti…

Mučnina mi je slušati aktuelnog premijera Vlade USK-a (Mućka), koji je glavni pauk umrežene politike i kriminala. Koji je zapravo uz Ogreševića mozak jedne krajnje nepravedne, rekao bih bolesne, krajiške vlasti…

Vlast koja potkrada državu, radnika, fondove, resurse, koga god stignu potkradaju, a onda se vikendima šepure i druže na svojim vikendicama, dok opljačkana sirotinja jedva kraj s krajem spaja.

Mlade ljude podučavaju kako je ispravnije imati nego znati. Odgajaju djecu nalik sebi… Daju im papire da prevoze turiste a oni (Mujini i Burzini sinovi) prevoze migrante. Mujo željezničke i autobusne linije prekine, zabrani da bi njihovi sinovi na crno mjesečno zaradili i po 10 000 eura. A moga sina progone zbog hiljadu – dvije KM mjesečno.

Lopovi i kriminalci spavaju mirno. Dok naše porodice, moju, Mirelinu i Fazirovu uznemiravaju da bi trijumf kriminala i egoizma dokazivali… E neće im proći…

Tražim od sanskih policajaca da sve ono što su meni prepričavali, da sve ono na što su mi se žalili vezano za rad Muje komesara i čelnika policije, prijave Tužilaštvu USK-a. Na način kako su to uradili odvažni krim – inspektori iz Bihaća i Cazina…

Ako to ne urade oni, uradit ću ja, ali ću u tim okolnostima i njih prijaviti zbog prikrivanja zločina i nezakonitosti kojih je itekako bilo u radu policije u Sanskom Mostu.

Tražim od policajaca koji su odvođeni  MUP USK-a i prisiljavani na lažna svjedočenja i lažne prijave da to objasne pred Tužilaštvom USK-a. I ko je to tražio od njih?

Tražim od sanskih policajaca, koji su doslovno prisiljavani na detektor – laži, da kažu ko ih je prisiljavao i sa kojim pitanjima?

Tražim od policajaca koji su pisali kazne za vožnju neregistriranih auta, vozačima bez vozačke dozvole, zatečena u pijanom stanju, pa sve to morali stornirati. Da to kažu?

Tražim od policajaca koji su kažnjeni zbog činjenice što su htjeli sankcionisati komesarove prijatelje iz krim – miljea. Da to kažu, prijave?

Tražim od bivšeg načelnika i komandira policijske stranice u Sanskom Mostu Muharema Hasića – Žutog, da veoma precizno objasni sve nezakonite predmete istraga na kojima je insistirao komesar Koričić? A nije ih malo. Predmeta koje su časni policijski inspektori odbijali raditi…

Tražim od Mehe (bivšeg komandira), da javno kaže ko je od njega tražio nezakonite istrage i nezakonita privođenja nevinih Sanjana?

Tražim od Mehe da precizno napiše šta je komesar Mujo od njega tražio na sastanku komandira u Bosanskoj Krupi i Bihaću?

Tražim od Mehe da jasno napiše ko je tražio progon Mufida Ćehića i braće Ćulum?

Tražim od sanskog krim – inspektora da napiše i opiše kako su kadetkinje (kandidatkinje) za policiju navođene na seksualne usluge za posao? U suprotnom ću njega prijaviti…

Tražim od kantonalnog krim – inspektora da napiše jasno, kome je Mujo izdavao naredbu da mi se podmetne revolver iz MUP-ovih skrivenih zaliha? Oružje koje je moralo biti uništeno, a nije?

Tražim od svih poštenih i časnih policajaca Policijske stanice u Sanskom Mostu da shvate da ovo moje pisanje nije protiv njih nego je protiv čelnika MUP-a i policije USK-a.

Na žalost policija već dugo gubi autoritet kod naših građana koji je sve manje osjećaju svojom. Nasilje sa ulica se prelilo u nasilje u policiji i nad policajcima.

Pročitao sam jučer akt koji su načelniku Hasanbegoviću uputili policajci naše stanice u kome svjedoče mobing i teror nad njima. Zamislite, traže od načelnika zaštitu. Takav odnos prema policiji nisam zapazio od ′96 godine.

Čelnici policije su beskrupulozni kriminalci i grabežljivci koji hoće da vladaju ljudskim životima, da vladaju s moralnim i uspravnim policajcima. Sa policajcima sa karakterom. Sa policajcima koji su se dokazali u ratu. Koji su kao mladići sami sebe opremili, oružje sebi osigurali, neki napustili blagodat zapada i došli da se bore za pravednu državu.

Podsjećam vas na naše pretke i roditelje, koji su nas u teškom vremenu, vremenu neimaštine čista obraza podizali. Da bi vas danas jedan bihaćki bandit ponižavao i degradirao.

Samo zbog činjenice da vi hoćete sačuvati čast i tradiciju svoga prezimena (Hasića, Halkića i dr.). A to hoće komesar zvani Vinta, koji se iživljava i nad svojim Bišćanima (rahm. Zira, Mirhad, Amir, Orhan, Jusuf i mnogi drugi), nemajući morala, znanja, niti drugog načina građenja autoriteta… Osim sile…

Na kraju, komandiru Almi, upućujem savjet kakav bi i svom rođenom sinu, da radi po zakonu a ne po uputama penzionisanih šefova policije ili još gore pojedinaca iz krim – miljea…

Upućujem mu savjet da ne potpisuje dokumenta koja mu priprema i potura Midho Dedić. Da je ikome valjao i mislio dobro, ne bi Midho sa 60 godina na ulici završio…

Svakome od nas, pa i njemu (Almi) jedini naredbodavac, putokaz i oslonac treba biti jedino Zakoni i Ustav države BiH… Da sutra ne kaže da ga nisam upozorio…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *