Stabilni Sanski Most!

Sistem funkcioniranja vlasti u jednoj lokalnoj zajednici kakva je naš Sanski Most, najviše ovisi o interakciji organa vlasti i naših građana.

Kad govorim o organima vlasti mislim na načelnika sa administracijom i Općinsko vijeće. Od toga koliko lokalna vlast uspijeva uspostaviti odnos povjerenja i suradnje sa građanima i društvom u cjelini zapravo ovisi stabilnost i rezultati rada vlasti…

Nije mi na širem području Krajine poznato da postoji kontinuitet stabilnosti vlasti u interakciji sa građanima kako je to slučaj Sanskog Mosta.

Svjedoci smo nestabilnosti vlasti i lokalne većine u komšijskoj Skupštini grada Prijedora, koja traje oko dvije godine. Svjedoci smo povremene nestabilnosti i u susjednom Ključu. Svjedoci smo nedavnog rasula većine kod donošenja Rebalansa budžeta Bihaća, problema u Kladuši, Bužimu, da ne širim dalje…

Jedina općina u kojoj je kontinuitet stabilnosti vlasti konstanta je naša – općina Sanski Most. I sve to nije slučajno. Uzmite slučaj nedavno usvojenog Nacrta budžeta za 2021. Sve su političke stranke u vijeću glasale za njega. Možda i ne zbog toga što je on sadržajno idealan, koliko zbog činjenice da će budžet proći proceduru javnih rasprava u mjesnim zajednicama i da će te mjesne zajednice i njihovi izabrani savjeti dati svoje prijedloge i predložiti strateške smjernice i da će to u konačnici u granicama realnih mogućnosti biti usvojeno na Općinskom vijeću.

Tako je i bilo, neki dan je i Prijedlog budžet za 2021. usvojen na Vijeću. Mi smo jedina općina u cijeloj BiH koja je usvojila Prijedlog budžet za 2021. godinu.

E to se onda zove demokracija, to se onda manifestira kroz uvažavanje i povjerenje građana u politiku, kao aktivnost neprekidnog dijaloga u procesu donošenja odluka koje se tiču cijele naše društvene zajednice. I koje bez problema prolaze u Općinskom vijeću…

Sva sanska opozicija, ona stara i ova nova tek uspostavljena predajom lista, svjedoči nam da mi iz SDA nemamo nikakvih razloga za zabrinutost.

Riječ je o kadrovskom potencijalu već provjerenom na političkom tržištu na čelu sa turbo- ambicioznim Nijazom Kadirićem i njegovim potparolom za medije Enesom Eminićem –Pelom.

Ma koliko trenutna percepcija (njih o sebi samima) bila subjektivna, brojke su neumoljive kad govorimo o njihovim rezultatima na dosadašnjim izborima.

Naša opozicija je, ruku na srce, prvo veoma niske intelektualne, pa onda i svake druge razine razumijevanja politike kao sistema organizacije, funkcioniranja i donošenja odluka. To je razlog ovoga moga gore ispisanog za njih edukativnog uvoda.

Ta naša opzicija boluje od patologije u koju spada manipulacija, verbalno nasilje, demagogija, populizam, hipokruzija, cinizam i u konačnici i mržnja.

Iako su svi matematički omjeri i na prošlim lokalnim izborima ukazivali na činjenicu da sve udružene političke partije protiv SDA imaju kapaciteta izabrati koalicionog kandidata (Eminić) protiv kandidata SDA (Hasanbegović), to se nije desilo.

Laži, demagogiji i ekstremnom populizmu skloni Enes – Pela, sam je sebi uzročio da jedan broj očekivanih glasača iz koalicije protiv SDA ipak podrži Hasanbegovića. Činjenica da je Eminiću u pomoć priskočio i tadašnji Gradonačelnik Prijedora (Pavić), iritirala je jedan dio potencijalnih Eminićevih glasača da urade suprotno. Da glas daju Hasanbegoviću.

Na isti način danas Kadiriću podršku i u leđa puše „vjetar“ iz Cazina, iz centra najveće kriminalne političke organizacije u BiH – zvanoj A SDA.

Ako je Kadiriću, uz Šerinu, potrebna i podrška premijera relativno niske socijalne inteligencije – manipulativnog premijera Ružnića, koji je došao nesiguran u Ogreševićev autoritet vođe, da poguraju zajedno Kadirića, zapravo je najbolji znak kako Kadirić stoji…

Nikada sanski načelnici nisu bili eksponenti prijedorske i nikada neće biti eksponenti cazinske političke elite. U to sam danas potpuno siguran.

Načelnik Sanskog Mosta treba biti isključivo eksponent sanskog građanskog sentimenta za ovaj grad i njegove ljude. Građani Sanskog Mosta ne trebaju biti izloženi bilo čijoj populističkoj agresiji i projeciranom podaničkom statusu. A najmanje iz Cazina…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *