Krajiški lider – Šemsudin Dedić V

Pohlepa je neprijatelj svega ljudskog u nama. A upravo je pohlepa bila jedini motiv kojim se Šemso Dedić rukovodio na prošlogodišnjim izborima u organima SDA USK-a. 

Šemso je jedini visoki dužnosnik SDA (Potpredsjednik) koji je sebe lično kandidirao na izbornu listu za Glavni odbor SDA BiH. 

Pa je onda Šemso bio jedini iz Krajine kandidat za Potpredsjednika stranke. 

Pa je Šemso ušao u Predsjedništvo SDA kao jedini Krajišnik. 

Pa je Šemso na kraju po svaku cijenu htio zadržati poziciju Predsjednika Kantonalne organizacije SDA USK-a. 

Pa je Šemso sebe kandidirao na listu delegata bihaćke SDA organizacije za Skupštinu kantonalne SDA.

Pa je Šemso sebe predložio i birao u Kantonalni Izvršni odbor SDA USK-a. 

Pa je Šemso sebe kandidirao na listu Skupštine SDA Bihaća.

Pa je Šemso sebe kandidirao i u Izvršni odbor bihaćke Općinske organizacije SDA. 

Pa je na kraju Šemso sebe predložio kao „spasitelja“ i Povjerenika OO SDA Bihaća, a nakon poraza SDA u Bihaću kome je upravo Šemso najviše kumovao.

Uzme li se u obzir da je Šemso i delegat najvišeg organa SDA – Kongresa, zapravo je on po pozicijama četiri puta više imenovan nego što Statut dozvoljava i propisuje.

Statut SDA je temeljni akt koji uređuje prava i obaveze od onih najnižih u hijerarhiji do onih najviših. A član 28. Statuta SDA je jesan, decidan i obavezujući. 

Osim za Šemsu!

Ovaj član Statuta smo jednoglasno izglasali na Kongresu i njegova intencija je opravdano bila da se spriječi pojedinačno gomilanje funkcija i poveća utjecaj kroz organe stranke većeg broja kadrova SDA. A desilo se suprotno. Ovaj se član selektivno primjenjuje. Što je pogubno za svaku ozbiljnu stranku. 

Upravo je na osnovu člana 28. Statuta SDA, Izborna komisija SDA donijela Odluku o razriješenju funkcionera SDA koji su imenovani u više od dva stranačka organa. Na toj su listi iz našeg kantona šest visokih dužnosnika SDA.

U produžetku ove Odluke je 35 imena, visoko – pozicioniranih kadrova SDA koji su razriješeni sa pozicije koju su po vlastitom izboru napustili.  Dakle, većina navedenih u Odluci je dobrovoljno i na vlastiti zahtjev razriješena sa pozicije koja je u koliziji sa čl. 28. Statuta SDA.

Šemso nije razriješen iako je u šest organa SDA imenovan suprotno Statutu SDA, pa sam odlučio ovo pitanje aktualizirati na prvoj sjednici Glavnog odbora.

Sjećam se Ibrahima Nadarevića kao Potpredsjednika SDA kome nije na pamet padalo da se samokandidira na niže nivoe stranačkih organizacija. Svoju poziciju u vrhu SDA nisu zloupotrebljavali ni u pretprošlom rukovodstvu SDA Potpredsjednici Sanjin Halimović i Senad Šepić. Niko od njih nije bio član bilo kojeg kantonalnog organa SDA. 

A Šemso je samokandidirani član svih organa SDA, što je zaista svojevrsni kadrovski nonsens i nasilnički čin derogiranja vlastitih samoregulirajućih akata. Šemso tvrdi da Halid i Šefik stoje iza njegovog antistatutarnog ponašanja, pa ću i to provjeriti na prvoj sjednici Glavnog odbora.

A jeste malo čudno da su njegovog ranga – Potpredsjednici Malika Mahmutbegović i Adil Osmanović razriješeni na vlastiti zahtjev sa viška jedne pozicije, a Šemso nije ni sa viška šest!?

Ali nije ovdje riječ samo o pohlepi kadrovskog pozicioniranja, nego je riječ o financijskoj pohlepi koja iz pozicija proizilazi… A takva etiketa na ovim našim prostorima i u našoj odgovornoj stranačkoj bazi, nešto je s čime se ne može lako dugo opstati…

U svakom slučaju dugoročno krojenje kadrovske politike na način preferiranja sebe, pa onda opet sebe, pa nakon sebe opet – sebe, te nakon neumornog preferiranja sebe, preferiranje rodbinski lojalnih i podobnih svakoj se stranci vrati kao bumerang. 

Ovaj nas je bumerang klepio na proteklim lokalnim izborima i upravo tamo gdje se Šemso i najviše pitao. U Bihaću i Cazinu gdje je Šemso bio kreator i korektor izbornih lista.

SDA se mora okrenuti idejama i vizijama boljeg društva i države, a za napredak su potrebni sposobni… A Šemsin je temeljni princip u kadrovskom odabiru da predlaže sebe i sebi odane, a ne vodeći računa šta o takvima misli stranačka baza i građani u cjelini.

Nije ovdje nimalo teško opisati retrospektivu Šemsinog mandata Predsjednika Kantonalne organizacije SDA USK-a. Nikada u poslijeratnoj istoriji manje sjednica, nikada manje javnih stavova, nikada manje aktiviteta u Općinskim organizacijama pod patronatom Šemse i kantonalne SDA, nikada manje obraćanja javnosti. 

Jednostavno s njim, sa Šemsom nikada tiša, bezidejnija i sterilnija SDA. Muk – lik…

Iz minimalne pristojnosti barem je jednom mjesečno morao Predsjednik KO posjećivati Općinske organizacije, ako ništa zbog onih članova SDA koji ga uporno na izborima podržavaju… Ne, Šemso se u nekima nije pojavio pune četiri godine..

Zapravo, Šemsu taj ešalon običnih članova i aktivista ne zanima, nevrijedni su njegove pažnje. Osim kad mu trebaju na izborima, da mu ovjere još koji mandat i funkciju…

A prvi je Šemso bio u borbi za lične benefite, za ovlasti, za kumove i rođake, a kad treba kao kantonalni lider ići na TV – sučeljavanja, iznenada mu se naruši zdravlje ili iskrsne kakav porodični problem… A i kad bi istupao u javnosti cijeli bi ga tim (PR) pripremao za nastupe i džaba, ništa prihvatljivo, kreativno i pokretačko u javnosti od njega se čuti nije moglo… 

Najveći je problem bio u izbornoj kampanji gdje je većina govornika prije njega znala poslati aktualne i originalne poruke. A on bi jedan te isti govor čitao na skupovima, konferencijama za javnost, u mjesnim ograncima. Monotono bez emocija, nezainteresirano ga čitajući kao kakvu formalnu – protokolarnu obavezu, a ne suštinu liderskog izričaja i poruka.  

Kondicijske pripreme za bilo koje izbore počinju puno prije zvaničnih kampanja. Naše članstvo, naši birači itekako znaju kazniti birački zaborav i nezahvalnost. To nam se često znalo dešavati. Sjećam se perioda od petnaestak SDA – mandata u Skupštini USK-a, a Bogami se sjećam i onog od minimalnih sedam mandata kad je Šemso bio lider kampanje… 

Stranački i birački identitet se dokazuje kontinuitetom kontakata i suradnje sa članstvom. On je svojim potezima i u bihaćkoj SDA bazi zapravo dokazivao prezir svojih SDA članova. Šemso je zapravo nepovratno unazadio bihaćku i kantonalnu SDA…

Ko god želi biti ozbiljno shvaćen u politici nikada ne treba okretati leđa stranačkoj bazi.  A niko joj grublje od Šemse leđa okrenuo nije… I posvetio se sebi, svojim, te rođaka i kumova interesima… I ovo ću vam kasnije financijskim činjenicama potkrijepiti.

NES – ovac Šemso!

Šemso, jednostavno nije nikada bio liderski materijal niti je od njega lidera ikada bilo moguće učiniti. Zbog toga „čisti“ oko sebe uspješne SDA-ovce i to je očito jedini način njegovog političkog preživljavanja i trajanja. Eliminacijom unutarsdaovske konkurencije…

Beznadežno netalentiran, nesiguran i neuvjerljiv, osjetljiv na negativnu medijsku sliku o sebi, upravo je Šemso takav i prihvatljiv našoj političkoj konkurenciji… 

Šemso je najodgovorniji što je već dugo nepostojeća skupštinska većina nedavno uspjela skupiti 16 glasova za izglasavanje budžeta. To mi i iz njihovih redova veoma visokopozicionirani kadrovi NES-a i SDP-a priznaju.

Za mrcvarenje u pravljenju nove većine upravo je Šemso najodgovorniji. Kad god bi se našli u samom foto – finišu i praktički pred padom Ružnićeve Vlade, Šemso bi to vješto zaustavio… Strahovitu nam je to političko – reputacijsku štetu činilo na terenu, među našim članovima…

Konačno priznala je to i donedavno naša SDA zastupnica Bernada Jukić – Kličić, koja je glasala za budžet i rekonstrukciju Ružnićeve Vlade… U svojoj poruci članicama Asocijacije žena na kantonu Bernada nedvosmisleno priznaje da je Šemso sve znao i ignorirao…

Saznanje o Bernadinom disidentstvu i prodaji glasa, Šemso nije podijelio ni sa kim iz Kantonalnog izvršnog odbora. Znali smo i prije biti u sličnim situacijama pa bi se svi, nekad i vrh stranke iz Sarajeva uključili da takvu izdaju preveniramo. Jasno je da Šemsi to nije smetalo i da je sve prećutio…

Prikrivano nezadovoljstvo Šemsinim vodstvom tek se nakon ove sjednice Skupštine na kojoj je usvojen Budžet za 2021. počelo snažno širiti po svim stranačkim bazama. Našim je članovima danas potpuno jasno da je Šemso svojim djelovanjem vodio politiku lišenu bilo kakvog supstrata (osnove), osnove koja bi bila i za njihovu običnu člansku dobrobit.  

On je zapravo otvoreno stao uz NES. Šemso je NES-ovac koga su oni ostavili po zadatku među nama… I to ću vam kasnije na veoma uvjerljivim činjenicama i dokazati.

Nisu zbog toga slučajni i nedavni tekstovi hvale našem Šemsi od strane režimskih medija i portala, koji i dalje Šemsu u zvijezde kuju. A kako i ne bi kad im je on bio pojas za spašavanje.

Konačno, Šemso je naložio Predsjedniku KO SDA USK-a Vojiću nedavno da sazove hitnu sjednicu IO SDA USK-a na okolnosti moga kritičkog i istinitog pisanja o njemu, a nije sazvao prije sjednice Skupštine na kojoj se donosi budžet i o kome se morao izjasniti organ SDA. 

A uvijek se do sada Izvršni odbor SDA USK-a izjašnjavao o budžetu. Jasno je danas i običnom članstvu ko je to spriječio?

Upravo je to razlog da je sve veći broj onih iz SDA koji propituju Šemsine dobronamjerne moralne, liderske i konačno intelektualno – državničke kapacitete. 

Naši ozbiljni strankaši imaju svoj profesionalni i ljudski integritet i ne pristaju lako biti bilo čija krpa kojima će neko brisati pod. A Šemso ih upravo tako doživljava… 

A najzorniji dokaz Šemsine destrukcije u redovima SDA je prošlogodišnja Izborna skupština za kantonalne organe SDA. Koju je Predsjedništvo SDA osporilo i donijelo odluku o „rekonstrukciji“ kantonalnih organa SDA. 

A kako se to sve desilo, čitajte u narednom nastavku.

P.S. „Allahova ekipa“

Demokracija, tranzicija i raznorazne integracije i dezintegracije, profilirale su (izbacile) na površinu političko – novinarsku kastu koja na dnevnoj osnovi vrši nasilje nad običnim i normalnim ljudima. Nasilje nad logikom i nasilje nad razumom, a takav stil pisanja i objava nije više povremena devijacija nego je postao smisao njihovog postojanja i javnog djelovanja.

Nevjerovatna je činjenica da oni sebi pripisuju atribucije boraca protiv svih vrsta društvenih zala i posebno protiv korupcije. A da je istovremeno notorna činjenica da su zapravo oni istinski izvor korupcije i zloupotreba svih vrsta u našem gradu i kantonu.

A to što oni rade na društveno – političkoj i posebno medijskoj sceni zapravo se realizira kao najstarija profesija na svijetu – kao prostitucija. Riječ je zapravo o neviđenom političkom „kurvarluku“.

Njihove objave, njihovi postovi, njihove konstatacije i dijagnoze sa meritumom stvari i sadržajem aktualnih tema imaju malo ili nemaju nikakve veze. Ali ima veze sa činjenicom da oni stalnim bombastičnim naslovima, tekstovima, izjavama, apodiktičkim tvrdnjama, klevetama, nebuloznim optužbama i krivotvorinama utječu na javno mnijenje i javni stav protiv potpuno nevinih i normalnih ljudi… 

Protiv takvih i na lokalnom nivou sam odlučio pisati. Zapravo, u periodu do ljeta ću objavljivati blogove u terminima utorkom i četvrtkom. 

Naredni utorak – naši lokalni zabavljači koji sebe (neuzubilah) imenuju „Allahovom ekipom“, a četvrtak i dalje ostaje rezerviran za „našeg“ lidera (NES-a) Šemsu Dedića.

P.S. II A poseban ću ciklus posvetiti građevinskom neimaru i graditelju jedne od luksuznijih kuća u Cazinu, kreatoru napada na mene – nezaposlenom Rifetu Hozanoviću… Tako se desiti može da se moje kolumne na blogu nađu i tri puta sedmično…

Nastavlja se….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *