Trajla be, trajla be: Rifet i Nijaz bacaju bombe…

Došao je! Svanuo je i taj dan! Boga mi i nije morao…

U naš grad stigli su planetarno poznati ASDA – NESovci obučeni u svoje nove političke dresove. Ovaj put neodređene boje. 

Najavu cijelog događaja, kao i cijelu komunikaciju između NES-ovaca dobio sam od svog prijatelja Agana Bunića, čuvenog i poznatog selfie junaka, političkog konvertita bez presedana koji je uspio gotovo nemoguće – promijeniti sve stranke. 

A onda u novi krug ispočetka, od SDA – kao naš Amir – Blićko…

Obično ovakve vijesti započinju sa rečenicom kako je kino sala, vijećnica, itd., bila mala da primi sve zainteresirane posjetitelje. 

Međutim, morat’ ćemo ovaj put ipak početi malo drugačije. 

Kino sala koju je naš (SDA) načelnik Faris Hasanbegović, zajedno sa Turskom fondacijom TIKA, renovirao i obnovio, te joj dao jedan poseban estetski dojam, definitivno je bila prevelika da primi jako mali broj zainteresiranih posjetitelja. 

ASDA koja je u Sani godinama stranka sa dominantno tri odana člana (Remzija Sadić, Edis Rasavac i Sabahudin Karabegović – Limun). Ovaj put je u po ko zna kojem političkom „prepakivanju“, pojačana sa isto tako malim brojem članova nekadašnjeg Šepićevog „Nezasitnog bloka“ i tako smo dobili nešto što se valjda zove „NES“. 

U samom uvodu ove „integrativne sjednice“ prisutnima se u svojstvu domaćina obratio Edis Rasavac. Vrijedan i pošten momak, ali politički izrazito nesretan imajući u vidu da je svojim gabaritima „kitio“ liste ove cazinske stranke na svim izborima od rata na ovamo. I nikad jadan, nigdje nije prošao… Ali je stranci ostajao vjeran… 

Tek su mu sad šanse nikakve… Posebno nakon što su ovaj evropski pokret uz Nijaza ojačali i nadaleko znani lideri kao što su Đuro, Amir Islamčević, Vejsil, Cuco, dva Amira i sl…

Vidno uznemiren, drhtavog glasa, pročitao je Edis imena svih članova ASDA i NB u Sani, zajedno sa vijećnicima i nije to trajalo duže od nekoliko sekundi. 

Sve stara imena i iskusni politički stratezi poput mog Vejsila Vajzovića koji je na zadnjim lokalnim izborima osvojio odličnih 37 glasova. 

Odmah za njim su i Emira Huremović, Edina Musić i ostali ASDA-ovci sa malo jačom izbornom bazom od 40 do 50 glasača. 

Politički transfer u novu političku snagu realizirali su i vijećnici Nezavisnog bloka mlađahni Sinanović, Hasić, Kaltak i Karamujić. A diskustabilno je da li oni ovakvi uopće imaju vlastiti stav po ovom pitanju, jer su novog povjerenika „NES-a na Sani“ na isti način pratili i kada je napuštao SDA, pa kad je otišao i napuštao Fahrin SBB, a sada ni ne trepnuvši napusti  i „poštenu državu“ Senada Šepića i njegov Nezavisni blok (NB).  

Pokretni politički cirkus ili dnevna doza naivnih Sanjana…

Podsjetio bih sansku javnost da je gospodin Nijaz Kadirić prije samo nekoliko dana, u društvu Senada Šepića, kao predsjednik Kantonalnog odbora Nezavisnog bloka USK, u Sanskom Mostu dočekao visoku delegaciju PDP-a Mladena Ivanića i Borislava Borenovića, kako bi razgovarali o „nečemu“ što bi ove dvije stranke trebale zajednički raditi. Do danas niko nije saznao – šta raditi?! 

Ipak, ovolika količina iskazanog licemjerstva još uvijek nije zabilježena u političkom životu države Bosne i Hercegovine, a možda i šire. 

Toliko je cijela ova predstava licemjerna, da sam počeo iskreno žaliti i Senada Šepića. A tako emotivan, nikad nisam bio… 

Napustiti jedan politički projekat, natjerati sve svoje sljedbenike, doduše malobrojne, da preko noći presvuku politički dres, bez da ponudiš barem jedno racionalno objašnjenje onima koji su ipak podržavali i takav rudimentarni Nezavisni blok, je zaista i drsko i glupo… 

U odsustvu istine kojom se inače zaklinju, naš „razvojačeni“ ministar pokušao je na društvenim mrežama sve ovo opravdati nekakvim „političkim ukrupnjavanjem“. Ma šta to značilo… 

A jedino što bi se eventualno moglo „ukrupniti“ jeste Nijazov kućni budžet, ukoliko ovakav licemjeran uspije proći na listi cazinske NES – parapolitičke organizacije. 

A sa ovim iskustvom ja tvrdim da neće. I konačno, to što mu je Hozan obećao četvrto mjesto, zapravo u konačnici nije nikakva garancija da će ući u Skupštinu. A do izbora ima još vremena, možda neko Nijazu do predaje izbornih lista ponudi treće ili drugo mjesto. Napusti on i NES ni ne trepnuvši i ode tamo gdje je siguran u prolaz. 

On svakako nikakav program, ideologiju i lidere ne slijedi. On samo svoj lični interes vidi i ništa drugo.

Ko zna, do izbora možda nas Nijaz i petim transferom iznenadi i tako našeg Agana – prvaka političkog konvertitstva pretekne, kao da se on i Agan takmiče u promjeni stranačkog dresa… 

Nijaz je svjestan činjenice da Nezavisni blok, izlaskom Bužimljanina Nisveta Jusića, ne može više nikad imati niti jednog skupštinskog zastupnika i da ta stranka prestaje biti parlamentarna. Šutnuo je Nijaz bržebolje svoje nepostojeće principe i Senada Šepića te poput hijene zagrlio parapolitičke i terorističke snage cazinskog NES-a. 

Najveći gubitnik ovakvog „političkog ukrupnjavanja“, sjedio je skoro u posljednjem redu naše kino – sale. 

Predsjednik NES-a u pokušaju i vd. predsjednik nekadašnje ASDA u Sanskom Mostu gospodin Remzija Sadić, jasno je još prije nekoliko dana iskazao svoje zadovoljstvo dolaskom Nijaza Kadirića na mjesto novog političkog šefa.  

Svoje „oduševljenje“ nikako ne može ni da sakrije… Sabura Remzija… Brzo će Nijaz pronaći novi politički projekat „uhrpavanja“ (peti), a doći će i Remzino vrijeme. 

Na „inicijativnoj sjednici“ pojavila se i visoka internacionalna delegacija prvog humanitarno – političkog projekta na svijetu, predvođena turskim sultan – emirom hadži – beg Erminom Karićem – Cucom po stručnom zanimanju tišler… I oni se iz Narodnog pokreta odlučiše na „ukrupnjavanje“… 

Jest me iznenadilo da su članovi Narodnog pokreta pristupili ovim cazinskim autonomašima i korupcionašima. Posebno zbog činjenice da su i Cuco i Amir u kampanji tvrdili „da neće imati tutore u Bihaću, Sarajevu“, da im je narod „na prvom mjestu“, a sad po pamet ići moraju u Rujnicu kod Cazina… Kod planetarnog kradljivca siromašnih – merhametli Hozana… 

Kažu mi da je sad sve uredu na relaciji Nijaz i Cuco, odnosi se izgladili i Nijaz neće više prijavljivati Cucu za „pronevjere u njegovom humanitarnom radu“ i da ga neće više pokušavati „uvaliti“ u zatvor, kao što je to bilo prošle godine… 

Garant tog dogovora je zamalo uhićeni komesar Mujo. 

Neće više Nijaz ni „plesti“ po Narodnom pokretu koji ima jednog vijećnika. Sad će bratski da se „ukrupne“, uzhrpaju i zbliže. Pa ko koga…

Kraj ove kolumne dočekujemo sa pričom o čovjeku koji je greškom „zalutao“ na ovaj skup, a radi se o našoj zvijezdi interneta i rendžer-motorola menu Amiru Zukiću. 

Amir je na ovaj skup došao kao član jedne stranke, na samoj tribini prihvatio ukrupnjavanje i ušao u drugu stranku. A kad je došao kući, i uz ozbiljne političko – analitičke konsultacije sa Amirom Kurbegovićem zaključio da je sad neka treća.

Sa jasno istančanim gastro osjetilima, ufuljao se Blićko na tribinu i vidjevši da od zakuske nema ništa, vidno razočaran napustio salu kina… Konačno nešto pametno i od njega. 

Uglavnom, skup je završio veoma skromno, blijedo, sumorno, nije bilo nikakve reprezentacije i to je nešto što je Amira pokolebalo i natjeralo da razmišlja o četvrtoj, možda i o našoj SDA. On uglavnom „misli“… Sve fercera kad on i imenjak mu otpočnu sa ozbiljnim misaonim makro strategijama.

Sjeća se Amir koliko smo sa našim narodom teferiča organizirali, roštilja, gulaša, graha, stada janjetine, bikova, lutme, raznih pita, dolme, kadaifa, baklava, hurmašica i naših tradicionalnih specijaliteta spucali, a ovi im iz Cazina ni štapića ili kakvog čipsa ponudili nisu. 

Oni nigdje moj Amire ne donose, oni odnose, a najbolji je primjer naša šuma koju nemilice sijeku. Ono što su Mlečani uradili od Biokova to će NES-ovci od Grmeča.

To najbolje zna Samir Bahtić – Šime uposlenik u šumama, koji je na svom profilu jasno kazao šta misli o NES – ukrupnjavanju. A i Šime je uz Remzu, Rasavca i Limuna jedan od bivših A SDA – ovaca sa najdužim stažom. Bio je istinska opozicija nama iz SDA u kontinuitetu, a evo šta danas misli. 

Veoma uvjerljivo i krajnje taktično obraćanje imao je lider i osnivač A SDA Nermin Ogrešević. Nije me iznenadila njegova poruka da su oni kao stranka zapravo „država“. 

Iako je takav model partijske države pokopan sa Staljinom i komunističkim državnim uređenjem, uvijek se desi nekakva reinkarnacija partijskog državnog sistema. 

Imaju svoj univerzitet u Cazinu sa svim zanimanjima koje svijet poznaje, imaju svoje zasebne džemate, imaju zasebnu policiju i zamalo im je izmaklo da imaju i svoje pravosuđe..

Njihova je država nešto slično Malnarevoj državi „Pešćenici“ iz „Noćne more“…

Neće dugo i jače su padale…  

P.S. Izvinjenje Jasminu…

Njegova kolumna je tek u četvrtak naredne sedmice, a do tad mu želim brzo ozdravljenje. Vraćamo se u jedno blogovsko izdanje sedmično… Neka mu ovi blogovi ne padaju toliko teško. Pa pobogu, nisam ni počeo…      

Njemu je ipak danas najteže. Ne ide mu se u NES, nije načisto sa NiP-om jer ih upravo NES izbacuje brezovom metlom, a sa SDA ni po živu glavu… 

Ko zna, možda ga Amir ubijedi… Svi smo mi SDA…“

Nastavlja se…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *