Kamber sprema „bjekstvo“…

Vraćam se u kasnim satima iz Sarajeva. Porodica okupljena, svi zabrinuti. Pokušavam im objasniti da će sve biti u redu. Nepovjerljivi al’ zadovoljni što sam tu, slobodan. Molim sina za kakav stari laptop, donosi mi ujutro.

Od supruge tražim da mi pripremi putne isprave i lična dokumenta. Bolje da im sam u policijsku stanicu odnesem nego da dolaze uniformirani i kucaju na vrata. Mujo je uživao da mi ih svakodnevno šalje. 

Ružan je osjećaj da vam neko oduzme slobodu, dostojanstvo i doslovno identitet, pa vas izlože medijskom linču, a vama svezane i ruke i noge. Zabrane vam bilo kakav kontakt sa medijima i novinarima. 

Mensur mi prvi ujutru dolazi. Svjestan je naše nevinosti, kao što je svjestan i montaže, a i montažera. Raspoređujemo obaveze, kampanja samo što počela nije, a NES i svi drugi udaraju sa svih strana. Oni udaraju a nama državno pravosuđe naredilo šutnju…

Mirela u kancelariji, Fazir na posao preko vode, a ja djelujem iz kućnog pritvorskog punkta. Zinajda hoda između nas sa informacijama. Kampanja nikad teža, svi protiv nas. 

Kandidata NES-a Nijaza Kadirića sa sloganom Vrijeme je podržavaju sve stranke. Svi protiv SDA, 10 na 1… Nije baš obećavajuće…

Svu svoju izbornu strategiju Nijaz prije same akcije temelji na ovom našem predmetu. On tvrdi da je znao sve o mome „ozbiljnom predmetu“ koji je došao u „pravo vrijeme“

Poznajem svoje ljude aktiviste na terenu, spremni na beskompromisnu borbu. Potpuno sam siguran u pobjedu. Baza SDA ojađena nepravdom koja nam je nanešena. Odbijamo članstvo u biračkim odborima ali najbolje i najodanije aktiviste biramo za posmatrače. 

Snažna podrška Kadiriću!

U Sani se redaju lideri podrške Kadiriću. Nikšić, Šepić, Forto, Konaković, Ogrešević, premijer Ružnić i sva Vlada kantona su na Sani svakodnevno… Nijaz ubjedljivo najposjećeniji kandidat za načelnika u cijeloj Federaciji BiH.

I nas redovito i više puta dnevno posjećuju, uglavnom policajci u civilu dovedeni iz drugih općina nebi li nas sočili u prekršaju mjera. Osim potpore iz crnih NES – fondova obećani im i činovi… Hozan neumorno „prati situaciju“ a preko Muje komesara i ministarskog klauna Kljajića na dnevnoj osnovi dobiva informacije o kampanji na Sani.

Naš NAČELNIČKI „sinovac“ mi stariji, vodi dobru kampanju, a i ja udaram saopćenjima i blogovima. Odlučujemo se svi za napad ne obranu. 

Načelnički protukandidati Cuco i Muhamed udaraju po svakome, mehko po Farisu a mene i Nijaza ne štede. U sučeljavanju na lokalnoj i kantonalnoj televiziji doima se kao da sam i ja kandidat, eto samo me u studiju nema… Pod mjerama…

Svejedno, i pod zaprijećenim mjerama ja udaram. Zadnjih 5 dana 5 blogova. Svaki naredni šokantniji. U Sani se probudio inat naših SDA patriota, a našu kampanju prate i iz drugih gradova kantona. Prognoze sa strane nisu baš obećavajuće… Matematički nemoguće, međutim politička volja a bome i iskustvo ruše sve matematike i projekcije.

Početkom 10 – tog mjeseca ponovo protiv mene prijava Tužilaštvu BiH.  Kao što sam u prošlom blogu istakao, prvo su montažeri nezadovoljni činjenicom da nam mjerama nije određen dvomjesečni pritvor. 

Drugo, šokirani su mojim pisanjem, blogovima i saopćenjima zbog čega donose odluku da me pokušaju disciplinirati i ućutati. To su dva razloga zbog kojih se odlučuju veoma prljavo za nove montaže. Montažu tobožnjih kršenja mjera na mome blogu… 

Jedan moj blog uzimaju kao dokaz moga kršenja mjera. Uz lažne izjave svjedoka o pritiscima pod izgovorom spremanja moga „bjekstva“ prijavljuju me Državnom tužilaštvu. 

Tužioc jedva dočekao, pokreće predmet, obavještava Sud o opakom kršiocu mjera, blogeru koji sve i svakoga napada pa i poštene, nadasve nevine svjedoke (Arnela i Muhameda). Sud zakazuje hitno ročište 16.10.2020. godine.

Pakujem se dan prije pa za Sarajevo. Ispraća me Zinajda kod advokata Draganovića gdje obavljam zadnje konsultacije. Adilove su informacije da ostajem u Sarajevu… U zatvoru…

Advokaticu Lejlu Čović sam upravo na prijedlog Adila Draganovića ovlastio dan prije da me zastupa. Odlazi u Sud isti dan, preuzima prijavu sa dokazima Tužilaštva. Isti taj dan je na optužbe za kršenje mjera napisala odgovor. 

Upravo sam kasnije iz ovog odgovora zaključio da je riječ o veoma stručnoj, odlučnoj i pravno – kompetentnoj osobi…

Pitam je trebamo li se naći dan prije, ona mi kaže da uopće nije potrebno da će ona sve pripremiti i da će to biti sve ok, ali da svakako dođem sat prije ročišta na kahvu da se upoznamo. 

Tako je i bilo. Lejla prijedlog Tužilaštva za pritvorom cijeni neozbiljnim uz čuđenje da je Sud uopće na ovako neutemeljenu prijavu reagirao sudskim ročištem i suđenjem. Objašnjavam joj da je riječ o montiranom predmetu i da je u takvim okolnostima sve moguće. 

Veoma mi odlučno odgovara da „ako je i o montaži riječ – motažeri su neozbiljni…“.

Pitam je za torbu u kojoj sam spakovao knjige, pidžamu, lijekove, četkicu i pastu za zube? Da mi se nađe ako mjera bude zatvor.

Nasmijala se grohotom!!!

Baš mi je čudno izgledala, onako rokerski obučena. Dolazimo u sudnicu. 

Sutkinja otvara ročište.

Tužilac čita Prijedlog Tužilaštva sa dokazima. I na kraju prijedlog mjere – Pritvora…

Veoma odlučno i sigurno je govorio. A ja noć prije polaska u Sarajevo dobivam prepisku njega i Muhameda. Neko me je neovlašteno u njihovu grupu ubacio… 

Nakon tužioca sutkinja riječ daje mojoj advokatici.   Od prve do zadnje rečenice govori veoma oštro i za moje pojmove, pravno ubjedljivo. U jednom sam se trenutku sažalio nad tužiocem i njegovim stručnim timom.

Prvo Lejla tužilaštvu prigovara da su se na pogrešan član Zakona o krivičnom postupku BiH pozvali, pa da su dostavili dva akta iz sanske uprave policije i plus akt iz MUP-a USK-a, koji su opet činjenicama i navodima međusobno kontradiktorni. 

U dva akta sanske policije o istom navodu moga pritiska na svjedoke i članove lokalne Izborne komisije, dva su navoda o istoj stvari potpuno suprotna, do okolnosti i jednog lažnog.

Međutim, doći sa lažnim navodima policije, sa lažnim svjedocima i lažnim dokazima zapravo dovodi u pitanje kredibilitet optužnice Tužilaštva BiH. 

Sud daje pauzu, a nakon toga sutkinja saopćava Odluku.      

To je prva naša mala pobjeda u moru bitaka koje su pred nama. Rekao bih i najznačajnija. Na ovom ročištu po prvi put sutkinja za prethodni postupak Tatjana Kosović biva upoznata sa tehnikom montaža i zvaničnih dokumentiranih neistina protiv mene. Koje su dolazile od NES – ovog komesarskog poslušnika Muje Koričića i komanidra Almira Alihodžića. 

Bio je zatečen neoborivim dokazima i tužioc Ćazim Hasanspahić. 

Odbijanje mjera pritvora pod izgovorom moga bjekstva iz BiH bilo je ključno zbog svega što će se kasnije dešavati. Objašnjenje uvažene sutkinje Tatjane Kosović o mome pravu da slobodno pišem i objavljujem na mome blogu bio mi je snažan poticaj u predstojećoj kampanji. 

I što je još važnije je činjenica da je na površinu isplivala istina o načinu montaže ovog predmeta koji je na identičan način kreiran od samog početka.

Idemo prema datumu izbora… Nijaz već imenovao savjetnike, sa našim Besimom raspoređuje šefove službi, mijenja direktore, kupuje nova odijela na klizanoj… I okliznu se…